1956. október 23-tól fegyveres szabadságharc bontakozott ki a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.
A forradalom sorsát a november 4-i szovjet invázió pecsételte meg.

A szovjet vezetés ígérete ellenére az orosz csapatok nem hagyták el az országot, ezért november 1-én Nagy Imre, az újonnan megválasztott miniszterelnök bejelentette Magyarország semlegességét, kilépését a Varsói Szerződésből, és az ENSZ nagyhatalmaihoz fordult segítségért.

Válaszul november 4-én hajnalban az ország egész területén megindult a katonai támadás. Reggel 5 óra 20 perckor hangzott el Nagy Imre híres rádióbeszéde, amelyben az ország és a világ közvéleményét tájékoztatta a hadüzenet nélküli fegyveres beavatkozásról. Az oroszok bevonultak a fővárosba, de csak többnapos utcai harc során tudták felszámolni az ellenállást a Széna térnél, a Corvin-közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, végül Csepelen is, november 11-én.

Megemlékezéséről a nemzeti gyászról szóló 237/2001. (XII. 10.) számú Korm. rendelet döntött. Az emléknapon félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját, majd a Terror Háza Múzeum Hősök falánál gyertyagyújtással, a rákoskeresztúri Újköztemető 301- es parcellájánál koszorúzással, a Szent István Bazilikában pedig emlékkoncerttel
emlékeznek a szabadságharc mártírjaira.

http://november4.kormany.hu/