Az 1956-os szabadságharc bukása után koholt vádak alapján végezték ki Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós politikus-újságírót 1958. június 16-án.

Holttestüket évekkel később szállították át a rákoskeresztúri Újköztemető jelöletlen sírjaiba. A mártír miniszterelnök sírfáján Borbíró Piroska neve szerepelt, hogy senki ne tudhassa, hol nyugszik a forradalom miniszterelnöke.

Bár 1988-ban a kommunista párt, az MSZMP döntése szerint Nagy Imrét nem lehetett újratemetni, az ellenzéki aktivitás és tömegmegmozdulások eredményeként erre mégis sor került.

1989. június 16-án a Hősök terén több tízezer ember részvételével ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza,
Szilágyi József koporsóját és a több mint kétszáz honfitársuk holttestét jelképező hatodik koporsót, így ez a nap egyben az ellenzéki összefogás szimbóluma is lett.

Az 1996. évi LVI. törvény rendelkezett Nagy Imre és mártírtársai emlékének törvénybe iktatásáról, amelyet az Országgyűlés 59/2002. (IX. 20.) számú határozata rögzített. Az évfordulón hagyományosan az V. kerületi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobornál, valamint a rákoskeresztúri Újköztemető 300-as és 301-es parcellájánál tartanak megemlékezést.

 http://junius16.kormany.hu/