1456. július 4–21. között magyar és szerb katonák, Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed oszmán szultán túlerőben lévő seregével szemben, majd július 22-én, Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével a vár melletti csatában győzelmet arattak az oszmánok felett.

A nándorfehérvári diadalt a magyar-oszmán háborúk és a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb eseményeként tartják számon, amely 70 évre megállította az oszmánok további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítását.

Ez a nap a hazafiságnak, az önfeláldozásnak, az emberi helytállásnak, az európaiságnak, Európa és a kereszténység összefogásának máig élő példája. A győzelemről emlékezik meg minden keresztény templom déli harangszója.

Az Országgyűlés 2011. július 7-én az 58/2011. (VII. 7.) számú határozatával a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította, amelyen Magyarország lobogójának felvonása után hagyományosan dunai díszsortűzzel, majd díszmenettel és Hunyadi János szobránál koszorúzással emlékeznek.

 http://nandorfehervaridiadal.kormany.hu/