A II. világháborús német megszállást követően 825 000 magyar zsidónak tiltották meg lakóhelyük elhagyását, majd 1944. április 16-án a fronthoz legközelebb eső Kárpátalján, Felvidéken és Észak-Erdélyben megkezdődött gettókba, táborokba zárásuk.

A német megszállással 1944-ben érkezett hazánkba az ún. különleges bevetési egység (Sondereinsatzkommando), amelynek feladata az ország „zsidótlanítása” volt. Sztójay Döme kormánya elrendelte a „zsidónak tekintendő” magyar állampolgárok számára a sárga csillag viselését, vagyonukat elkobozták, állásukat felmondták.

A magyarországi gyűjtőhelyekről náci koncentrációs táborokba deportálták őket, ahol a munkaképesnek ítélteket rabszolgaként dolgoztatták, többségüket gázkamrákban vagy golyó által kivégezték.

A holokausztnak 550-600 ezer magyar zsidó esett áldozatul. A túlélőket 1945 elejétől szabadították ki a szövetséges csapatok.

Az Országgyűlés 1/2004. (IV. 6.) számú nyilatkozata kimondta, hogy a holokauszt a magyar nemzet tragédiája. Az emléknapon mély részvéttel hajtanak fejet az áldozatok emlékére, a szörnyűségek emlékeztetésére.

http://holokausztemleknap.kormany.hu/